Danmark er som bekendt omgivet af rigtig meget vand, og derfor er de krige, som landet har været involveret i, i høj grad blevet udkæmpet i de omkringliggende farvande. Først fandt kampene udelukkende sted oven på bølgerne, men fra 1864 og frem blev der også indsat et sprængfarligt våben under vandoverfladen, nemlig søminer. Disse miner er der brugt en masse ressourcer på at få uskadeliggjort i de seneste årtier.
Der findes mange forskellige typer søminer, og det vil føre for vidt at redegøre for dem alle her, men to af de vigtigste kategorier kan sammenfattes således:
Forankrede miner: Det er søminer, der indeholder luft og derfor ville flyde op til overfladen, hvis ikke de blev holdt nede af et anker på havbunden, som de er forbundet til vha. en kæde eller wire. Forankrede miner aktiveres oftest ved, at bunden af et skib rammer nogle horn, der stikker ud fra minen.
Bundminer: Det er søminer, der ligger på havbunden og typisk udløses ved magnetisk påvirkning fra et skib, der sejler hen over minen. Fordi bundminer befinder sig længere fra havoverfladen end de forankrede miner, skal de indeholde særligt meget sprængstof for at have den ønskede ødelæggende virkning.
Havene omkring Danmark er velegnede til minekrig. Det skyldes, at havdybderne er beskedne, og farvandene snævre. De forhold gør det nemt at placere både forankrede miner og bundminer på steder, hvor de er til stor gene for fjendtlig skibsfart.
Søminer har ikke været i aktiv brug på dansk territorium siden Anden Verdenskrig, men som sagt er et stort antal miner blevet efterladt her, og en af Forsvarets vigtige opgaver er at finde og uskadeliggøre dem. Uskadeliggørelsen foregår typisk ved bortsprængning. Det ser prægtigt ud, når en undervandseksplosion med 70-300 kilo sprængstof sættes i gang.
I bogen ”På sprængfarlig mission” finder du bl.a. en detaljeret beskrivelse af, hvordan lokalisering og bortsprængning af søminer foregår. Du kan også læse om, hvordan Søværnets Dykkertjeneste håndterer sager, hvor der er fare for menneskeliv ved fund af miner.
Der foregår også masser af minerydning til lands – det kan du læse om her.